3 de març del 2013

ITZIAR GONZÁLEZ Veïna de Ciutat Vella i exregidora del districte diu que el nou pla s’ha de sotmetre a consulta

El pla d'usos de Ciutat Vella va sorgir de la ment de l'arquitecta Itziar González, veïna del districte i exregidora entre el juny del 2007 i l'abril del 2010. Va deixar el càrrec per la seva oposició a la tramitació de la llicència de l'hotel del Palau. Curiosament, CiU pretén ara anul·lar el veto a l'ampliació del nombre de llits que ella va establir.

González, en una imatge captada l'octubre de l'any passat.
ARXIU / FERRAN NADEU
-¿Li ha trucat algú per consultar-li la modificació del pla?
-Fa uns mesos em vaig reunir amb la regidora Mercè Homs i em va informar que la principal novetat tenia a veure amb els hotels. No tenia perquè fer-ho, va ser un detall. Li vaig dir que com a veïna i com a arquitecta no hi podia estar d'acord, encara que com a exregidora vaig entendre que apliquessin la seva pròpia ideologia. Li vaig recordar, això sí, que el pla vigent es va fer de manera participativa, comptant amb els veïns i els agents econòmics. Aquesta modificació s'hauria de sotmetre a consulta ciutadana.
-Ciutat Vella necessita més hotels?
-No, de cap manera. Crec que és un gran error pensar que l'única reconversió del parc de vivendes sigui la fórmula de l'hotel. Si perdem veïns, perdem control social. No dubto que l'ajuntament està pendent del districte, però sembla evident que estan més pendents de les expectatives del seu aprofitament econòmic .
-¿Què els diria als que qualifiquen de gueto certs barris?
-Gueto ni un. Gueto és convertir Ciutat Vella en un condomini estrictament turístic. S'està tematitzant el districte, creant un monocultiu econòmic que fa que tot el comerç giri sobre el turisme. La qualitat del comerç baixa perquè no hi ha veïns arrelats, i les botigues de menjar ràpid i de souvenirs estan basades en un model de banalització de la ciutat. Estic d'acord que tots els plans requereixen ajustos, però la millor manera per a què siguin eficaços és preguntar als interessats. Estic a favor d'actualitzar el pla si es pregunta al veí. No pot ser que cada vegada sigui més difícil viure aquí. Els preus es fixen en funció del turisme, també els lloguers. Tot acaba resultant massa car.
-¿Què li sembla que es permetin hotels en edificis catalogats?
-Aquests immobles difícilment compliran els requisits del codi tècnic que exigeix un hotel. La norma de seguretat és molt complicada, gairebé impossible d'aplicar en aquest tipus d'edificis protegits. A ulls d'un arquitecte, el despropòsit és tan evident que sembla que aquest nou criteri sigui una manera de dir que es permeten hotels a tot Ciutat Vella. Tingui en compte que entre el 70% i el 80% del districte està catalogat.
-No s'han atorgat llicències d'hotel en dos anys i mig. ¿Hem de sospitar que en aquest temps s'han comprat finques a l'espera d'una norma més permissiva?
-No en tingui cap dubte. Des de sempre, fins i tot quan jo era regidora, l'única manera d'obtenir un préstec del banc per invertir a Ciutat Vella era dir que serviria per construir-hi un hotel. La meva decisió de no donar més llicències va ser molt mal vista.
-Sobre el futur dels pisos turístics sembla que hi ha una mica més de misteri sobre què es pensa fer...
-Els veïns m'asseguren que el tema està desbocat i que només es fan inspeccions quan hi ha una denúncia veïnal. En el seu moment, vam calcular que només al districte hi havia uns 2.500 pisos il·legals. Homs em va dir que en principi no es donaran més llicències.
-Alguna vegada li ha passat pel cap anar-se'n de Ciutat Vella?
-Mai. Impossible. Sóc el resultat polític i humà del districte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada