16 d’abril del 2011

Aturem les retallades contra el nostre sistema públic de salut i educació

MANIFEST DEL XER (Xarxa educatica RavalNet)
Des de diferents sectors de la comunitat educativa manifestem la nostra preocupació pel futur del projecte de l'escola del Carrer d'en Rull. Sembla que la intenció actual del Consorci d'Educació de Barcelona, manifestada a la comissió de matriculació d'Educació Infantil i Primària, és no matricular alumnes de cara al curs vinent amb la qual cosa l'obertura de l'escola quedarà en entredit en un moment d'extrema reducció pressupostària i potser l'edifici nou s'acabi dedicant a altres activitats. Ciutat Vella, el districte de Barcelona amb més necessitats socioeducatives pot veure's privat d'un nou centre escolar que ara mateix està en construcció.
El districte està al límit de la saturació escolar i només es poden encabir els nens a les escoles perquè l'alumnat autòcton fuig majoritàriament del barri. Aquesta nova escola era i és (perquè creiem que encara es pot solucionar el tema) la gran esperança per canviar les condicions d'escolarització al barri. Podria fer que es baixés la ràtio a la resta d'escoles de manera que hi hagués una atenció més personalitzada per als alumnes del barri, i per aconseguir retenir una mica de població autòctona sense necessitats socials a les escoles públiques del districte. en altres paraules pot ser una oportunitat per redreçar la segregació escolar al barri.
Aquesta escola de nova construcció està actualment en obres. Es pensava inaugurar el nou edifici al gener del 2012, però hi havia la idea d'obrir l'escola de cara al curs vinent. Des de setembre a desembre els alumnes que de moment serien només una aula de P3 estarien en una ubicació provisional.

El motiu argumentat per decidir la no obertura de la matrícula a l'escola és purament d'oferta i demanda: No hi ha inscripcions i amb aquesta dada decideixen aturar el projecte.

Per què hi ha hagut poques inscripcions? No s'ha fet cap esfoç per presentar la nova escola a les famílies:

1. No s'ha nomenat director del centre. Es desconeix quin projecte educatiu tindrà l'escola.

2 No apareix en el tríptic que informa de les portes obertes de les escoles del districte de Ciutat Vella

3. No es visibilitza en l'aplicació del consorci per a buscar les escoles que donen punts de proximitat segons les adreces.

4. No s'ha fet cap difusió entre les famílies de les guarderies veïnes.


Paral·lelament hi ha un increment de natalitat en el barri pel que fa a aquest any. S'ha plantejat un grup extraordinari a l'escola Drassanes per donar-hi cabuda a aquest increment d'alumnes. Aquesta mesura està plantejada només per un curs, amb a qual cosa l'any vinent ja es veurà quin és el panorama. Hi ha una diferència profunda entre un grup addicional en una escola ja en funcionament i un espai provissional previ a la inauguració del nou edifici escolar. La diferència és que si es poden encabir els alumnes tot el curs vinent a les escoles actuals potser no caldrà destinar el nou edifici a una escola i s'acabi proposant una utilització alternativa

Resultat: En un context de crisi econòmica l'administració s'estalvia una escola i Ciutat Vella perd una oportunitat molt important de millora de la seva xarxa escolar, a més l'escola que rebi un grup addicional perd espais comuns que han de passar a ocupar els alumnes del nou grup.

En el moment actual encara es pot aconseguir que l'escola del carrer d'en Rull entri en funcionament el curs vinent
Per això exigim al Consorci d'Educació:
1. Que garanteixi l'entrada en funcionament de l'escola del carrer d'en Rull pel curs 2011-2012

2. El nomenament d'un director per aquest centre, amb un projecte educatiu atractiu

3. Que s'iniciï una campanya d'informació sobre l'existència d'aquesta escola entre les famílies que a hores d'ara no han obtingut plaça en l'escola demanada en primera opció, i que no es posi en perill amb dubtes injustificats i manca de previsió l'única escola del Pla d'equipaments 2007-2011 que pot estar acabada dintre del termini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada