Procès participatiu La Rambla

Consulta Popular per una Rambla DemocràticaLa Rambla

Aquí teniu les propostes que l'associació vam presentar a la consulta  popularPropostes Rambla(1)

Populisme i Moviment veïnal
Segurament encara us en recordeu, l’octubre de l'any passat, l'AAVV del Barri Gòtic i el Col·lectiu Accions Urbanes, vam organitzar l’itinerari “Tornem a la Rambla, una acció de crítica i denúncia, on es mostrava les Rambles com l’epicentre del terratrèmol que suposa el monocultiu turístic a Ciutat Vella. Creiem fermament que la millor resposta al tsunami turístic, és crear xarxa i lligams de comunitat des del barri, trobar-nos per parlar i fer propostes sobre els problemes que ens envolten, i així, enfortir un teixit social arrelat al territori.
És per això que el proppassat febrer de 2012, la AAVV Gòtic va participar i recolzar la “Primera Convocatòria de Participació Ciutadana Democràtica a La Rambla” impulsada per veïns, tant a títol individual, o bé, d’altres procedents de plataformes, com Raval per Viure i l' Assemblea de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Vila de Madrid, tots ells desvinculats del moviment veïnal associat de la ciutat i agrupats a l'Assemblea per una Rambla Democràtica. Amb la pregunta de Com vols que sigui la Rambla? començava el procés que va tenir tres fases: presentació de propostes, avaluació i finalment les votacions el 22 i 23 d'abril.
La iniciativa va superar la capacitat dels organitzadors i, malgrat certa manca de rigor tècnic, fou tot un èxit. Sense cap intervenció de l'administració o de cap partit polític es van presentar més de dues-centes propostes i van votar més de mil persones, de les quals unes 500 eren veïns i veïnes de la Rambla i dels carrers adjacents.
El procés d’elaboració dels criteris d’organització de la consulta va ser molt interessant. El vot ponderat per territori, qui i com pot proposar i votar, i com es trasllada això a una consulta, van resultar decisions complexes, però que han suposat un aprofundiment en l'exercici de la democràcia i la participació ciutadana.
Des de l'associació destaquem, no obstant, alguns aspectes que van ser la causa i motiu de la nostra retirada del grup promotor de la consulta, una setmana abans de la votació, tot i que, no per això, vam deixar de donar-hi difusió.
Primerament, l'absurda resistència que es mantenia per tal de no ser identificats amb cap associació veïnal amb l’excusa de no sentir-se manipulats, i que va anar deteriorant la força que aportava la unió i el consens inicial.
Un cop finalitzat el període de presentació de propostes, tant la FAVB com nosaltres i d’altres entitats ciutadanes vàrem participar en la comissió d'avaluació, a fi de valorar i ordenar les propostes. A pesar de tot, no es van poder rebutjar totes les que eren clarament discriminatòries, si vam influir, en canvi, per a què el redactat final fos el més respectuós possible amb els drets de les persones.
Es va utilitzar el projecte com altaveu per pressionar la regidora, denunciant la degradació de La Rambla amb un discurs demagog i fàcil, carregant sempre contra els més vulnerables, fent sortir a la llum els plantejaments més durs de l’ ideologia del civisme. Malgrat que compartim alguns arguments crítics amb la qüestió del turisme i les polítiques de seguretat del districte, creiem que el que cal és analitzar les veritables raons de la degradació del passeig sense caure en un discurs fàcil i/o repressiu.
Sense l’experiència que aporta la cultura de l'associacionisme se’ns va fer difícil arribar a consensos, en especial quan es trasllada el focus d’atenció a l’estricte interès particular. Davant d'uns problemes que ens afecten directament, s'ha de mantenir la visió col·lectiva i treballar per a trobar solucions que vagin a les causes dels problemes i mirin d’anar més enllà del que passa a la porta de casa nostra.
Si bé el procés no va sortir com esperàvem, vam evitar el predomini de propostes sobre seguretat per potenciar aquelles més imaginatives, i encaminades a recuperar el principal passeig de Barcelona per als barcelonins.
Podeu veure algunes de les propostes i els resultats a continuació.
Dels errors s’aprèn i seguirem treballant.
És veí qui s'aveïna.

Associació de veïns i veïnes del Barri Gòtic.
Juliol del 2012
resultats consulta rambla escrutini-rbla-dades Resultats esxctensió consulta rambles Escrutini Ext Dades

A continuació us posem a disposició els matrerials generats a l'itinerari Tornem a la Rambla, realitzat al novembre del 2011.


Tornem a la Rambla

Aquí teniu disponibles les intervencions en audio i video

Cap comentari:

Publica un comentari