Pàgines

30 de maig del 2018

No volem perdre més habitatge ni el Mesón del Café

La Generalitat especula amb l'habitatge i amb el patrimoni. Aturem la subhasta! Fa tot just tres setmanes, la Generalitat va anunciar que treia a subhasta 47 immobles procedents d’herències intestades, entre els quals hi trobem un pis i un edifici sencer al barri Gòtic.
En aquest edifici, al carrer de la Llibreteria 16, s’hi troba el Mesón del Café, un comerç estimat i de proximitat inclòs en la Guia d’Establiments Emblemàtics de la Ciutat. El Mesón del Café va obrir l’any 1909, fa 109 anys. Joan Romagosa, del Penedès, va instal·lar un celler de vins i sidra.

Va romandre aquí, abastint l'Hotel Ritz i a la ciutat benestant, fins que un mecànic de Sarrià va oferir-li una màquina de la seva invenció, una cafetera d'un braç amb la que va començar a produir cafès. Antonio Peligros, que des de fa 50 anys dirigeix l'establiment afirma:“el Mesón del cafè és patrimoni del barri i de la ciutat”. Estem davant d'un establiment del qual Pasqual Maragall, que n’era visitant assidu, deia: "Aquí serviu el millor cafè de Barcelona".
A l’edifici del Mesón del Cafè hi ha també 5 pisos amb veïns i veïnes amb contractes de lloguer de renda antiga, que no saben què passarà si la Generalitat subhasta el seu edifici al millor especulador. El veïnat del carrer Arai 3 pateix una situació similar. El juny del 2015 la Generalitat va subhastar l’edifici. Va ser adquirit per un fons d’inversió alemany, que ja n’ha pagat les arres.

Però una fundació, - suposada hereva -, va impugnar el procés i ara el conflicte està als tribunals provocant una total incertesa per veïns i veïnes. Fa ben bé 25 anys al barri Gòtic ens trobem immersos en un procés de turistificació, parctematització i gentrificació brutal.



Veïns i veïnes som expulsats del nostre barri, veiem com tanquen els nostres comerços, com es destrueix un patrimoni (que és de tota la ciutat) com es massifiquen els carrers i com, cada vegada més, el veïnat no hi tenim absolutament res a dir ni a fer. Tot i això,
La Generalitat, ha decidit llançarse a l’especulació. Exigim s’adoni de la greu situació d’emergència habitacional a la ciutat i les grans dificultats per augmentar el parc d’habitatge públic.

Demanem que l’administració no participi en el procés especulatiu. L’argument de la Generalitat és una suposada obligatorietat de posar a subhasta els immobles adquirits per herències intestades, per després destinar els diners a entitats socials i/o culturals. Aquesta obligació no és certa. De fet, la pròpia Generalitat l’any 2016, es va comprometre per escrit a no subhastar aquest tipus d’ immobles, amb la qual cosa estaria contradient el seu discurs actual.
Al Gòtic hem perdut un 20% de població des del 2011 i cada vegada som menys, cada cop ens sentim més sols i soles, però tenim la necessitat moral de lluitar pel nostre barri i pel nostre patrimoni.

Per tot això, des de Resistim al Gòtic i l'Associació de Veïns i Veïnes del barri Gòtic demanem: - L’anul·lació immediata de la subhasta de 47 immobles publicada per la Generalitat fa tres setmanes. - Que, a partir d’ara, tots els immobles que caiguin en mans de l’administració a través d’herències intestades es dediquin a ampliar el parc d’habitatge públic, tant necessari per revertir l’especulació immobiliària i atendre l’emergència habitacional a la ciutat. - Que els ingressos obtinguts a través de la venda d’altres immobles o actius provinents d’herències intestades com aparcaments, locals comercials, etc., passin a incrementar la cartera d’habitatge públic per tal de frenar la sagnia de veïns dels nostres barris. - La protecció i manteniment d’El Mesón del Café com a comerç emblemàtic i patrimoni del barri i la protecció dels veïns i veïnes de l’edifici de Llibreteria 16 i Arai 3.

31/05/2018, Barcelona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada