Aquestes APEUs es basen en el model anglo saxó BID (Business Improvement District) que després s’ha estés a d’altres països americans i també europeus. Consisteix essencialment en un conveni entre govern local i comerciants pel qual tota una zona considerada comercial queda sota gestió del sector privat a canvi d’una contribució més gran en impostos.
Tota la zona, INCLOENT L’ESPAI PÚBLIC.
És obvi que els termes de tal conveni s’han de definir en cada cas, però en algunes ciutats la situació ha arribat a l’extrem de comportar que les funcions normals de la policia local siguin portades per seguretat privada. Es fàcil pensar en els casos d’exclusió selectiva de certs col·lectius segons criteris d’higiene social. I, més enllà del termes que s’acordèssin inicialment, per molt “suaus” que siguin, s’hauria obert ja la porta a la gestió privada d’espai públic; a partir d’aquell punt, tot el camí és més fàcil de recòrrer.
De manera general rebutgem la cessió de funcions necessàriament públiques al sector privat. Altres problemes derivats són la desaparició del petit comerç (incapaç d’assumir la pujada de contribucions), l’homogeneització del teixit comercial, la descoordinació de la zona amb la resta de la ciutat en termes de neteja, mobilitat i altres.
Per tots aquests motius, el dissabte 4 de novembre hem organitzat una xerrada informativa a la vora del Centre Cultural El Born, en què l’antropòleg José Mansilla (membre de l’OACU: Observatori Antropològic del Conflicte Urbà) explicarà el funcionament d’aquest perillós model i a continuació discutirem entre veïnes i veïns què fer davant d’aquesta situació.
Tancarà el programa un vermut veïnal organitzat pel col·lectiu #femPlaça, a partir de les 13:00 al molt proper Passeig del Born.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada