A l'última audiència pública del govern d'Hereu els veïns es lamenten que els problemes persisteixin i no s'arreglin · Un video-testimoni recull les intervencions dels veïns
Les intervencions dels veïns de Ciutat Vella a l'audiència pública davant la regidora Escarp són agres, dures, sarcàstiques i també desesperades. Contrasten amb les respostes normals de la regidora. És com si un vidre separés els dos móns. El dels veïns i el del govern. Uns es senten impotents i els altres ho veuen tot normal. VilaWeb ha volgut recollir aquests testimonis en un vídeo pel valor que tenen com a llegat a una Barcelona pre-electoral.
L'audiència va començar amb un minut de silenci pel noi paquistanès assassinat el passat dissabte, quan despatxava en una botiga de Ciutat Vella. Era l'última audiència d'aquest mandat i a l'aire es respirava un ambient de comiat. El representant de l'Associaicó de Veïns de l'Òstia de la Barceloneta ho va dir sense embuts: 'Entenem que avui és un possible comiat de l'actual regidora, si no guanyen vostès, i esperem que no ho facin perquè han destrossat la ciutat.' L'adéu a Escarp va ser agre. Malgrat això a la regidora se la veia més còmoda i més propera que a l'audiència anterior, tot i que els problemes eren els mateixos. Vénen de lluny i s'han enquistat.
L'ombra de l'ex-regidora Itzíar González fou omnipresent durant tot el acte. Els veïns la tenen com un referent i surt a moltes intervencions. La sensació d'impotència va ser la més constant però els veïns va deixar clar que no es rendeixen i que faran el que sigui per aturar la degradació del barri. Una de les primeres veïnes a parlar va citar el sindrome de la finestra trencada per a definir el que passa al barri: 'si es trenca una finestra i ningú no l'arregla es converteix en una entrada a un procés que acabarà degradant tot el que hi ha al darrere.'
Viure a Ciutat Vella no és fàcil. Els problemes són un obstacle per a tenir una vida normal perquè afecten el dia a dia dels ciutadans: indigents que s'han apropiat d'espais públics col.lectius, omplint-los de baralles i brutícia; delinqüència que cada cop ocupa més zones del barri; la desatenció de la guàrdia urbana que sovint és indolent davant actituds incíviques; les zones de càrrega i descàrrega en llocs inadequats; l'excés de pisos turístics; la manca d'informació sobre els casos de corrupció i el mobbing contra la gent gran que ocupa pisos de lloguer. Són els grans temes. També es van exposar situacions més concretes de problemes que no es solucionen, com és del cas del CEIP Mediterrània, que fa anys que espera que comencin les obres del nou edifici, o de l'Ateneu Enciclopèdic Popular.
El recent pla de l'Ajuntament de l'habitatge de l'Illa Robadors va ser criticat per no haver-se fet amb una participació real dels veïns. També alguns veïns es van preguntar si l'operació no seria un terreny abonat pels especuladors com ho han estat algunes intervencions en edificis anteriors. També es va mostrar l'estranyesa perquè no hi ha cap protocol sobre els veïns de lloguer de les finques que actualment viuen en unes condicions penoses i no se sap que passarà amb ells. També es pregunta per la implicació de la guàrdia urbana amb el cas Macedònia de presumpta corrupció.
La regidora contesta en dos blocs les preguntes, primer als ciutadans i després a les associacions. Al final, una feliciitació per la plaça dels Peixos, ara plaça 8 de març. I una demanda: que la participació en el futur no sigui així, que es repensi i sigui efectiva.
S'acaba la sessió i els desencontres s'accentuen. La frustració és gran, la decepció encara més, però les ganes de continuar endavant i no rendir-se són el més important per aquests veïns que no volen cedir l'espai públic a l'abandó del no res.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada