Debat TurismeAssemblea 15M Gòtic i Associació de Veïns del Barri Gòtic
Propostes per canviar el model turístic de Barcelona (29/10/2014)

Aquestes propostes s’han elaborat a partir dels punts de la FAVB arrel de la reunió del passat setembre.

La proximitat de les eleccions municipals fa que el període sigui particularment adient per forçar posicionaments de totes les formacions polítiques. La nostra discussió ja va assenyalar algunes línies mestres del que seria una política per revertir els efectes negatius de l’actual gestió del turisme i imprimir-li un nou rumb.

1. Aturar la proliferació d’apartaments turístics i habitatges d'ús turístic a tota la ciutat, eliminant aquestes figures a tota la ciutat, on la seva presència genera efectes insostenibles pel que fa a la convivència i a l’alça de preus de l’habitatge, suspenent tota nova llicència arreu, fent aflorar els milers de pisos que operen il·legalment propiciant  la seva conversió cap a habitatges de lloguer social.
(L'Ajuntament a 24 d'octubre ha anunciat que congela la concessió de noves llicències a tota la ciutat.)
2. Articular formes sostenibles d’acolliment vacacional, com ara el lloguer d’habitacions en domicilis familiars seguint la fórmula del bed and breakfast  sempre que es mantingui l'ús residencial dels habitatges.
Treure els intermediaris per a la promoció dels bed and breakfast, aquesta gestió passaria a mans de l'Ajuntament que es quedaria amb els beneficis i exerciria el control.

3. Habilitar els mecanismes adequats perquè les denúncies es tramitin ràpidament i s'apliqui la normativa.

4, Modular i repartir l’oferta hotelera de Barcelona al voltant d’un Pla d’Usos que abasti tots els Districtes i s'elabori  amb la participació activa dels veïns i veïnes.
 Arreu serà necessari un estudi sobre la capacitat acceptable de la oferta turística, així com un estudi sobre el seu impacte tant en l'entorn veïnal com en l’econòmic del barri.

En alguns casos, com Ciutat Vella, el llindar de saturació ja s'ha superat i s’imposa la revocació del Pla d'usos de 2013 i tornar a l'anterior, 2008, re-elaborant-lo per adaptar-lo a l'actualitat.

5. Establir el nombre màxim de creueristes que arriben a la ciutat en un dia. Repartir temporalment l'arribada de creuers. Evitar la construcció del nou moll. I limitar el impacte ambiental.

6. Canvis en la gestió de la taxa turística.
Revertir-la íntegrament en els barris i en serveis públics de la ciutat i no en la promoció del turisme, municipalitzar la taxa (que sigui l'Ajuntament qui recapti, directament, la taxa turística) i augmentar la part que li pertoca en el repartiment amb la Generalitat.
Ampliar el cobrament de la taxa a altres serveis turístics, per exemple els hostals, creuers..
Revisió de les Lleis Òmnibus  en l’àmbit de turisme.

7. Preservar les condicions de vida dels residents i dels entorns a les zones monumentals tant públiques com privades mitjançant plans de mobilitat i de regulació dels fluxos de visitants pactats amb el veïnatge,  els ens privats han de contribuir financerament al manteniment de l’entorn que suporta l’arribada dels visitants. 

8. Polítiques municipals de preservació del petit comerç tradicional i de proximitat: contenció de l’expansió de cadenes de supermercats, grans superfícies comercials , botigues de souvenirs i franquícies. 
Mantenir l'ús de les botigues de proximitat.
No a l’ampliació dels horaris comercials. 

9. Revisió de l’ordenança municipal sobre terrasses i vetlladors 
Mesures efectives de control i limitació de l’explotació mercantilista de l’espai públic.

10. Participació ciutadana efectiva en la definició de projectes urbanístics, avui fortament condicionats per l’aposta turística i l’especulació.

11. Mesures contra la precarietat laboral en els diferents serveis i oficis vinculats a la indústria turística, el comerç i la restauració, amb exigència de salaris per conveni, activitats reglades i relacions contractuals regulades. Es demanen més inspeccions conjuntes de Treball i Ajuntament.

12. Creació d'un ens públic que gestioni les polítiques sobre turisme, en substitució a l'actual Institut de turisme.

13. Realització d’una Audiència Pública de Ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada